Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ, αλλά όχι στους Ευρωπαίους δίνει ο Πούτιν


Η Μόσχα διατηρεί την εμπιστοσύνη της στο ευρώ, δήλωσε σε συνέντευξή του Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το...

ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι προσωρινές. Τόνισε, πάντως, ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει «μαθήματα δημοκρατίας» στη Ρωσία.
«Έχουμε εμπιστοσύνη και πίστη (στο ευρώ), διαφορετικά δεν θα διατηρούσαμε σε ευρωπαϊκό νόμισμα μια τόσο μεγάλη ποσότητα των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τη σχέση μας με το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα» σημείωσε.
Ο Βλ.Πούτιν πρόσθεσε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει αντικειμενική εξήγηση για την πτώση του ευρώ και ότι θεωρεί πως αυτή θα είναι προσωρινή.
«Συνολικά, τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αρκετά ισχυρά. Υπάρχουν πραγματικοί αρχηγοί στο θέμα της σταθερότητας. Είναι οι οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας και κανείς δεν έχει συμφέρον να καταστρέψει την ΕΕ. Πιστεύω ότι η Μέρκελ έχει δίκιο: χωρίς ευρώ δεν υπάρχει ΕΕ. Ή θα ήταν κάτι διαφορετικό που θα έφερε το όνομα της ΕΕ» συνέχισε.
Για τον Βλ.Πούτιν «οι ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές ενεργούν στο σύνολό τους με έναν απολύτως σωστό τρόπο».
Παρά τη στήριξη στο ευρωπαϊκό νόμισμα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Ευρώπη, η οποία επιζητεί να επιβάλει τους κανόνες της στον κόσμο από την εποχή της αποικιοκρατίας, δεν μπορεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας στη χώρα του.
«Καταλαβαίνω καλά ότι είναι μια παλιά παράδοση των ευρωπαϊκών χωρών να επιβάλλουν τα πρότυπα και τους κανόνες τους. Θυμηθείτε την αποικιοκρατία στην Αφρική (...) Έχω το αίσθημα ότι αυτή η παλιά παράδοση εφαρμόζεται εφεξής στη δημοκρατία» σημείωσε.
Όσον αφορά τις επιθέσεις στις ατομικές ελευθερίες δήλωσε εξάλλου ότι συνιστούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ότι αφορούν επίσης τη Γαλλία.
«Οι επιθέσεις αυτές υπάρχουν παντού. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα στο γαλλικό σωφρονιστικό σύστημα» είπε.
Πρόωρη μια υποψηφιότητα
Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές του 2012, λέγοντας ότι η συζήτηση είναι πρόωρη.
«Φυσικά σκεφτόμαστε ήδη αυτό το θέμα με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά συμφωνήσαμε να μην ενεργήσουμε πρόωρα γύρω από αυτό το πρόβλημα» απάντησε ο Βλ.Πούτιν σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να περιμένουμε το 2012, τώρα βρισκόμαστε ακόμη στο 2010».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι είναι αδύνατη μια επιστροφή στην προσωπολατρεία στη Ρωσία.
«Ακόμη και σε έναν εφιάλτη, δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα μπορούσε να ξανασυμβεί στη Ρωσία του σήμερα (...) Σας διαβεβαιώ ότι η ωριμότητα της κοινωνίας των πολιτών μας επαρκεί για να εμποδίσει την εξέλιξη των διαδικασιών με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι τις δεκαετίες του 1930, '40 και '50» δήλωσε, αναφερόμενος στο καθεστώς του Στάλιν.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Βλ.Πούτιν δήλωσε σχετικά με το θέμα του Ιράν ότι οι κυρώσεις είναι «ανεπαρκείς» για την επίλυση πυρηνικών κρίσεων, παρά την υποστήριξη από τη χώρα του μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν.



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου