Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Υπέρ της παθητικής ευθανασίας οι Γερμανοί


Σε μια ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, αποφάσισε ότι οι ασθενείς που ιατρικά, δεν έχουν ελπίδες σωτηρίας, θα πρέπει να έχουν «το δικαίωμα να πεθάνουν» αν το θέλουν. Έτσι, ύστερα από χρόνια συζήτησης στη Γερμανία για το θέμα αυτό, το γερμανικό δικαστήριο άναψε τελικά το πράσινο φως στην ευθανασία, στην παθητική της όμως μορφή, με τη διακοπή της τεχνητής υποστήριξης, εφόσον όμως ο ασθενής είχε ήδη εκφράσει την επιθυμία να μη διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα. 

Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη...
 με αφορμή την εξέταση της εξής τραγικής υπόθεσης: Τον Οκτώριο 2002, η Ερικα Κιούλμερ, 71 ετών, έπεσε σε κώμα ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία. Μεταφέρθηκε λοιπόν σε ίδρυμα και διατηρείτο στη ζωή χάρη σε έναν καθετήρα σίτισης που της επέτρεπε να λαμβάνει τροφή και νερό. 

Αν και η ασθενής είχε προφορικά δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θέλει να διατηρηθεί με τεχνητά μέσα στη ζωή, η διεύθυνση της κλινικής είχε αρνηθεί να ακολουθήσει τη γνώμη του γιατρού που ζητούσε τη διακοπή της τεχνητής σίτισης, επικαλούμενη την ηθική υποχρέωση να μην αφεθεί να πεθάνει από πείνα και δίψα. 

Τελικά, το Δεκέμβριο 2007, η κόρη της και ο γιος της αποφάσισαν να αφαιρέσουν τον καθετήρα σίτισης. Η γυναίκα πέθανε 15 μέρες αργότερα «από φυσικά αίτια», σύμφωνα με την νεκροψία, αφού ωστόσο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με απόφαση του ιδρύματος, όπου και της επανατοποθετήθηκε καθετήρας σίτισης. 

Ο γιος της αυτοκτόνησε. Δίωξη ασκήθηκε εναντίον της κόρης της και του δικηγόρου, ο οποίος είχε συμβουλέψει την κόρη να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης. Παρά το γεγονός ότι οι ανακριτικές αρχές είχαν ζητήσει την απαλλαγή του, ο δικηγόρος καταδικάσθηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση με αναστολή και στην συνέχεια άσκησε έφεση. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να τον απαλλάξει. 

«Εχουμε να κάνουμε με το δικαίωμα κάποιου ανθρώπου να αποφασίζει και αγγίζει το σημαντικό ζήτημα του πώς να ζεις με αξιοπρέπεια», επισήμανε το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Η ευθανασία είναι νόμιμη μόνο στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την αμερικανική πολιτεία του Όρεγκον. Η απόφαση του συγκεκριμένου δικαστηρίου, που είναι και ο ανώτατος δικαστικός θεσμός της Γερμανίας,δημιουργεί νομολογία. Η «ενεργητική» ευθανασία-με τη χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής ουσίας- εξαιρείται, όπως και στο παρελθόν, και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν ξεπερνά τα 5 χρόνια.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου