Δικογραφία σε βάρος αστυνομικών, υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Διεύθυνσης Δασών σχηματίστηκε πέρυσι από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας γιατί εξέδιδαν άδειες για αγορά, μεταφορά και κατανάλωση ισχυρών εκρηκτικών υλών σε λατομεία στην Εύβοια αν και λειτουργούσαν παράνομα. Στη δικογραφία περιλήφθηκαν οι κατηγορίες της δωροδοκίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της ψευδής βεβαίωσης, της απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της παράβασης του νόμου περί όπλων.
Από την έρευνα των αντρών της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι...
ένας εκ των αστυνομικών εξέδιδε παράνομα, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, άδειες σε αλλοδαπούς. Επίσης από το 2001 μέχρι και το 2008, οι εκάστοτε διοικητές επαρχιακού Αστυνομικού Τμήματος, συμφωνούσαν στην έκδοση αδειών αγοράς, μεταφοράς και κατανάλωσης πολύ μεγάλων ποσοτήτων ισχυρών εκρηκτικών υλών σε λατομεία αν και λειτουργούσαν χωρίς άδειες. Παράλληλα στις εκδιδόμενες άδειες δεν αναγραφόταν συγκεκριμένος τόπος και ο σκοπός της κατανάλωσης. Στην παράνομη λειτουργία των εξήντα εννέα λατομείων της περιοχής, διαπιστώθηκε εμπλοκή υπηρεσιών των Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και του Δασαρχείου και Δασονομείου της περιοχής. Αυτή είναι μια απο τις υποθέσεις με την οποία ασχολήθηκαν το 2009 οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και περιλαμβάνεται στην έκθεση απολογισμού για το περυσινό έτος που υποβάλλεται στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με την έκθεση πέρυσι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διαχειρίσθηκε συνολικά 495 υποθέσεις. Από αυτές, 427 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 35 υπαλλήλους του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, 21 στις οποίες υπήρχε συµµετοχή αστυνοµικών και υπαλλήλων δηµόσιου τοµέα και 12 οι οποίες αφορούσαν ιδιώτες.
Παράλληλα δέχθηκε καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους 389 καταγγελίες και σχηματίστηκαν 207 δικογραφίες. Επίσης εφαρµόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 26 υποθέσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν 50 πρόσωπα. Από αυτά, 19 ήταν αστυνοµικό προσωπικό, 1 ειδικός φρουρός, 4 δηµόσιοι υπάλληλοι και 26 ιδιώτες. Ειδικότερα συνελήφθησαν έξι αστυφύλακες, 5 αρχιφύλακες, 3 Αστυνόμοι Α΄, 2 Ανθυπαστυνόμοι, 1 Υπαστυνόμος Β΄, 1 Υπαρχιφύλακας, 1 δόκιμος αστυφύλακας, ένας ειδικός φρουρός, 1 γιατρός, 1 εφοριακός, 1 υπάλληλος νομαρχίας και ένας υπάλληλος υπουργείου. Επίσης κατά το χρονικό διάστηµα από 1/1/2009 έως 31/12/2009 ασκήθηκαν συνολικά 148 ποινικές διώξεις κατά αστυνοµικού προσωπικού, υπαλλήλων δηµοσίου και ιδιωτών. Σχετικά με το αστυνομικό προσωπικό, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν, πως η υπόθεση εξετάζεται παράλληλα απο την Δικαιοσύνη και απο τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια του Σώματος.
Ακόμη από τις συνολικά 389 καταγγελίες που δέχθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων το 2009, οι 337 αφορούσαν παράνομες συµπεριφορές αστυνοµικού προσωπικού. Βάση των στατιστικών στοιχείων ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούν αστυνομικούς κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα το 2006 έγιναν 401, το 2007 κατεγράφησαν 379 και το 2008 ήταν 361. Συμπληρωματικά στην έκθεση σημειώνεται πως στην ίδια υπηρεσία επικοινώνησε μεγάλος αριθμός πολιτών οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα σε βάρος αστυνοµικών και υπαλλήλων του δηµοσίου για αντιδεοντολογική συµπεριφορά.
Συμπληρωματικά, µεγαλύτερο ποσοστό το έτος 2009 είχαν οι καταγγελίες που αφορούσαν παράνομη συµπεριφορά αστυνοµικού προσωπικού σε σχέση µε «καταστήµατα», µε ποσοστό 12,13%, όπως να μην βεβαιώνουν παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, να ενημερώνουν επιχειρηματίες για επικείμενους ελέγχους αρμοδίων υπηρεσιών κ.α. Ακολουθεί η κατηγορία «αλλοδαποί» µε 9,15%. Να σημειωθεί πως όπως αναφέρεται στην έκθεση στο τομέα με τις πιο σημαντικές υποθέσεις πέρυσι σε μια περίπτωση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών αστυνομικών και τριών πολιτών για συμμετοχή σε κύκλωμα που διακινούσε γυναίκες απο χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία κλπ) και τις νομιμοποιούσαν χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα έγγραφα. Μάλιστα ένας απο τους αστυνομικούς τη περίοδο εκείνη ήταν προϊστάμενος του γραφείου αλλοδαπών του Τμήματος Ασφαλείας που υπηρετούσε. Στη συνέχεια καταγράφεται η «ναρκωτικά» (στη κατηγορία αυτή εντάσσονται περιπτώσεις όπως η σύλληψη Αρχιφύλακα ο οποίος σε συνεργασία με αλλοδαπούς διακινούσαν ναρκωτικά σε φυλακές μέσω κρατουμένων που μεταφέρονταν σε αυτές) µε ποσοστό 8,95%. Η µεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην κατηγορία «καταστήµατα», όπου από (53) το 2008 ανήλθαν σε (61) το 2009, ήτοι αύξηση της τάξης του 15%
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου