Συνεργασία με τις γαλλικές Αρχές ξεκινά άμεσα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία
Τη βοήθεια της ιταλικής Αστυνομίας ζητά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στην προσπάθειά της να φθάσει στους δράστες της πρωτόγνωρης ουσιαστικά, για τη χώρα, δολοφονικής βομβιστικής επίθεσης, που είχε ως τραγική συνέπεια τον ακαριαίο θάνατο του υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη.
Οι λόγοι που υποχρεώνουν τις ελληνικές αρχές να απλώσουν τις έρευνές τους για το δολοφονικό χτύπημα και εκτός συνόρων έχουν ως κοινό παρανομαστή την υποψία για συνεργασία εγχώριων και ξένων τρομοκρατών.
Αφετηρία γι' αυτή την επιδίωξη συνεργασίας, που θα επεκταθεί κατά πάσα βεβαιότητα και στη Γαλλία, αποτελούν για την Αντιτρομοκρατική οι ομοιότητες που παρουσιάζονται σε αντίστοιχες ενέργειες ιδιαίτερα Ιταλών βομβιστών, που στόχο είχαν πάντα τη συμπαράσταση, παλαιότερα αλλά και πολύ πρόσφατα, στον Νίκο Μαζιώτη.
Τον κατηγορούμενο από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ως ηγετικό μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», η οποία, τουλάχιστον κατά την Αστυνομία, ως προς τον σκληρό της πυρήνα εξαρθρώθηκε πρόσφατα με τη σύλληψη έξι ατόμων.
Το σκηνικό. Το γεγονός ότι ήδη από τη δικαστική περιπέτεια του Νίκου Μαζιώτη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ένα μεγάλο αντιεξουσιαστικό πλέγμα δημιουργήθηκε για την υποστήριξή του σε Ιταλία, Γαλλία και άλλες χώρες και χρησιμοποιήθηκε και τότε ο ίδιος τρόπος αποστολής των βομβών, αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα τώρα για την Αντιτρομοκρατική.
Αυτό που αναζητούν οι αρχές είναι ως ποιο σημείο μπορεί να υποβοηθήθηκαν εγχώριοι θιασώτες του αντάρτικου πόλεων από Ιταλούς ομοϊδεάτες τους, που είχαν ήδη «δείξει τον δρόμο», κονιορτοποιώντας τα μέτρα ασφαλείας και των δικών τους αρχών και το εάν έχουν συνεργαστεί και μέσα από ποιους διαύλους για να μεταφερθεί η «τεχνογνωσία» και στη χώρα μας.
Δέματα έσκαγαν σε όλη τη Μεσόγειο
Σειρά γεγονότων στρέφουν τις έρευνες εκτός συνόρων, αναζητώντας πιθανές υπόγειες συνεργασίες Ελλήνων και ξένων, αφού όπως τονίζουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής «αυτού του είδους τους μηχανισμούς και τον τρόπο μεταφοράς της βόμβας δεν τα μαθαίνει κανείς απλά από τα εγχειρίδια και από το Ιντερνετ, αλλά χρειάζεται και κάτι παραπάνω».
Παρόμοιες ενέργειες, έστω κι αν δεν συνοδεύονταν από φράσεις συμπαράστασης προσωπικά στον Νίκο Μαζιώτη πια, επαναλαμβάνονταν.
Στις 7 Ιουνίου 2000, δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί απεστάλησαν στα δικαστήρια της Βαλένθια στην Ισπανία από τη Διεθνή Αλληλεγγύη σε υποστήριξη «αναρχικών κρατουμένων».
Τον Απρίλιο του 2004 αποστέλλονται δέματα-παγίδες σε διάφορους μάνατζερ στην ίδια χώρα, από τη «Διεθνή Αλληλεγγύη». Τον Δεκέμβριο του 2004 εστάλησαν δύο δέματα με εκρηκτικά στα γραφεία αστυνομικής ένωσης και στον εθνικό σύνδεσμο των καραμπινιέρων στη Ρώμη από τους «Ενοπλους Πυρήνες για τη Διεθνή Αλληλεγγύη».
Ακόμη, το καλοκαίρι του 2006 τρία δέματα-βόμβες εστάλησαν ταχυδρομικά στον διευθυντή της εφημερίδας «Torino Cronaca», στην εταιρεία Coerna, που δραστηριοποιούνταν στη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών στο Τορίνο, και στον δήμαρχο του Τορίνου από τη Συνεργασία Πυρός και τεχνουργημάτων.
Η συγκεκριμένη οργάνωση, πάντως, έχει στείλει δεκάδες τέτοια πακέτα-βόμβες σε Ευρωπαίους πολιτικούς.
Για τη βόμβα που εξερράγη στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι αξιωματούχοι βεβαιώνουν ότι πρώτη φορά συναντούν τέτοια συνδεσμολογία. Εκτιμούν ότι ήταν τοποθετημένη μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων, ίσως από μπισκότα με χάρτινη συσκευασία, και η εκρηκτική ύλη ήταν ποσότητα πυρίτιδας βάρους άνω του ενός κιλού.
«Κλειδί» ο Μαζιώτης
Οργανώσεις σε πανευρωπαϊκή δράση
Τα σημαντικά στοιχεία για την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία που οδηγούν μέσω... Μαζιώτη και Λάμπρου Φούντα στους Ιταλούς καραμπινιέρους, είναι κατ' αρχάς δύο γεγονότα που, όταν συνέβησαν, ουδείς έδωσε ιδιαίτερη σημασία.
Το πρώτο: Παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος εστάλη πριν από λίγο καιρό και στην ιταλική αστυνομία, από μια οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη ως «άτυπη αναρχική ομοσπονδία ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ». Οι επίδοξοι βομβιστές που απέστειλαν τον φάκελο στους Ιταλούς καραμπινιέρους, όταν ανέλαβαν την ευθύνη ζητούσαν «την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων αναρχικών σε Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα». Ο φάκελος-βόμβα εστάλη ταχυδρομικά στην Αστυνομία της Ρώμης στις 19 του περασμένου Απριλίου, λίγο περισσότερο από έναν μήνα μετά τη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και του Φούντα στη Δάφνη, που κατέληξε στον θάνατό του.
Αλλωστε η κατάληξη αυτής της ένοπλης συμπλοκής στη Δάφνη στα μέσα Μαρτίου, στάθηκε και η κύρια αφορμή για να εξαρθρωθεί, στον βαθμό που εξαρθρώθηκε, η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» μέλος του οποίου ήταν ο Λάμπρος Φούντας, αλλά για την Αντιτρομοκρατική και ο Νίκος Μαζιώτης μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του.
Η βόμβα-παγίδα που εστάλη με το ταχυδρομείο, καθώς στην Ιταλία υπάρχει άλλου είδους οργάνωση και άλλου είδους εμπειρία, δεν εξερράγη.
Το δεύτερο: Και το 1999, όταν ο Νίκος Μαζιώτης βρισκόταν προφυλακισμένος μετά τη σύλληψή του για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο τότε υπουργείο Βιομηχανίας, μια οργάνωση που ονομαζόταν «Διεθνής Αληλλεγγύη» έστειλε δύο βόμβες στους καραμπινιέρους, οι οποίες εξουδετερώθηκαν επίσης.
Στην προκήρυξη ανάληψης τη ευθύνης αναφερόταν ότι η ενέργεια έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης στον Νίκο Μαζιώτη, για τη δίκη του οποίου στην Ελλάδα συνέρρευσαν όλων των ευρωπαϊκών εθνικοτήτων ομοϊδεάτες του.
Η ίδια ομάδα, τον Οκτώβριο του 1999, είχε στείλει εκρηκτικό δέμα με σχεδόν ίδια πυροδότηση, στην ελληνική πρεσβεία και στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Μαδρίτης, αλλά και σε ένα υποκατάστημα της City Bank, στη Βαρκελώνη σε ένδειξη συμπαράστασης όπως τόνιζαν στον Νίκο Μαζιώτη, οι οποίες εξερράγησαν δίχως θύματα.
Τότε επίσης εξερράγησαν εκρηκτικοί μηχανισμοί στο ελληνικό γραφείο Τουρισμού και σε στρατόπεδο της ιταλικής στρατιωτικής αστυνομίας, στο Μιλάνο.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου