Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Σέρφερ οι κροκόδειλοι

ΛΟΝΔΙΝΟ Διεθνής ομάδα ειδικών που έλαβε μέρος σε έρευνα την οποία διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ στην Αυστραλία ανακάλυψε ότι οι κροκόδειλοι δεν περιορίζονται στα γλυκά νερά των ποταμών και των λιμνών αλλά μπορούν να μετακινούνται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις στη θάλασσα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μεγαλύτερα ερπετά του πλανήτη ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα στην ανοικτή θάλασσα, κάνοντας... σέρφινγκ στα μεγάλα ωκεάνια ρεύματα για να διευκολυνθούν στη μετακίνησή τους. 
Οι κροκόδειλοι θεωρούνταν πολύ κακοί κολυμβητές και γι΄ αυτό οι επιστήμονες ανέκαθεν είχαν την απορία πώς είχαν καταφέρει να βρεθούν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές του Νοτιανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού από την Ανατολική Ινδία στα Νησιά Φίτζι και από τη Νότια Κίνα στη Βόρεια Αυστραλία. 

Οι ερευνητές τοποθέτησαν πομπούς σε κροκοδείλους και διαπίστωσαν ότι πηγαίνουν συχνά στις εκβολές των ποταμών και εισέρχονται από εκεί στην ανοικτή θάλασσα, χρησιμοποιώντας επιφανειακά ρεύματα που αναπτύσσονται κατά μήκος των ακτών για να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις. Ενας από τους κροκοδείλους που παρακολουθούσαν οι ερευνητές ταξίδεψε για 25 ημέρες γύρω από τις ακτές της Αυστραλίας, καλύπτοντας συνολικά 600 χλμ. 


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου