Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ψηλά οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές


Διαφορετικές ταχύτητες, σε κατεύθυνση και σε ένταση, και εκπλήξεις στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ, τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές των πέντε Επιστημονικών Πεδίων δείχνει η ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Περίπου σε 40 πανεπιστημιακά τμήματα (εκτός εκείνων με ειδικό μάθημα) αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 18.000 - 19.400 μόρια οι βάσεις, ενώ σε 90- 100 τμήματα ΤΕΙ κυρίως αλλά και ΑΕΙ (ξένων Φιλολογιών και όχι μόνο) τις πύλες θα ανοίξουν με λιγότερα από 10.000 μόρια.

Φέτος οι βάσεις εισαγωγής έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι ...



ενώ δεκάδες τμήματα θα δεχθούν χιλιάδες υποψηφίους με βαθμολογίες 4.000- 9.900 μόρια, στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα θα κρατηθούν ψηλά σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων: α) θα εισαχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας, β) οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα θα εμφανίσουν πτωτική πορεία αλλά συγκράτηση σε πολλά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα, γ) χάσμα περίπου 15.000 μορίων ανάμεσα στη βάση της πρώτης και της τελευταίας σχολής και δ) θα καταγραφτεί αύξηση των υποψηφίων που επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Τι δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία
Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι φέτος έχουμε, παραδόξως, αύξηση κατά περίπου 5.000 των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει σε μειωμένη κάθε χρόνο συμμετοχή. Η αύξηση (+6% σε σχέση με πέρυσι) κατανεμήθηκε σε όλες τις Κατευθύνσεις αναλογικά, περισσότερο όμως στη Θετική Κατεύθυνση η οποία φέτος βρέθηκε με 1.100 περισσότερους υποψηφίους από πέρυσι (από περίπου 10.170

πέρυσι σε 11.280 φέτος). Παράλληλα η Θεωρητική Κατεύθυνση είχε φέτος περίπου 2.500

περισσότερους υποψηφίους (από 35.360 πέρσι σε 37.840 φέτος). Η Τεχνολογική Κατεύθυνση 2 ενισχύθηκε και αυτή με 1.500 περισσότερους υποψηφίους από πέρυσι (από 38.620

πέρυσι σε 40.090 φέτος).


14.000 περισσότεροι εισακτέοι


Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της βάσης του 10 αλλάζει τα δεδομένα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και σε δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, τα οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια «φυτοζωούσαν» και αντιμετώπιζαν την απειλή του λουκέτου λόγω των κενών θέσεων. Συγκεκριμένα, φέτος, οι εισακτέοι αναμένεται να είναι περίπου 14.000 περισσότεροι από πέρυσι.

Παράλληλα λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ η πτώση των βάσεων θα είναι μεγαλύτερη από 3.000 μόρια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα εξασφαλίζεται με 4.500- 5.500 μόρια. Αυτό θα συμβεί κυρίως σε τμήματα ΤΕΙ των 2ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων, στα οποία ένας υποψήφιος που θα επιλέξει στο Μηχανογραφικό του όλα τα τμήματα θα μπορεί να βρει ανοιχτή είσοδο με 4.500- 5.000 μόρια!

Με αυτή την εξέλιξη θα γεμίσουν με εγγραφές δεκάδες περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ που στέναζαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των κενών θέσεων. Πολύ σύντομα όμως θα είναι και πάλι άδεια από φοιτητές. Η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, η οικονομική κρίση αλλά και τα γνωστικό αντικείμενο που δεν έχει επιλεχθεί από τον υποψήφιο θα λιπάνουν το έδαφος για την έξοδο μετά την εγγραφή.
Ανοδος στα Τμήματα Αστυφυλάκων


ΣΕ ΜΙΑ ομάδα τμημάτων μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για άνοδο των βάσεων.

Στα Τμήματα Αστυφυλάκων!

Δεν πρόκειται, βέβαια, για κάποια παραξενιά. Η αναμενόμενη άνοδος οφείλεται στη μεγάλη μείωση των θέσεων εισακτέων. Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει πως οι θέσεις εισακτέων για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας θα ήταν 1.650 (κατά προσέγγιση). Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε σημαντική μείωση των θέσεων στις Σχολές της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, φέτος στη Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 900 υποψήφιοι και στη Σχολή Αξιωματικών 100 υποψήφιοι. Με βάση την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων τον Αύγουστο του 2009, πέρυσι στη Σχολή Αστυφυλάκων εισήχθησαν συνολικά 2.100 υποψήφιοι (από τη γενική σειρά και από όλες τις ειδικές κατηγορίες), ενώ στη Σχολή Αξιωματικών εισήχθησαν 150 υποψήφιοι. Τέλος, σε 67 ορίστηκαν οι θέσεις για τους αστυνομικούς που επιθυμούν να εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών (πέρυσι οι θέσεις ήταν 100).


Μάχη για μια θέση στα Παιδαγωγικά


ΠΑΡΟΤΙ ΕΧΕΙ ανακοινωθεί δραστική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών τα τρία επόμενα χρόνια, δεν αναμένεται να μειωθεί η ένταση της μάχης των υποψηφίων για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα εννέα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής και Εκπαίδευσης καθώς και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής. Φέτος αναμένεται ότι πάνω από 3.500 υποψήφιοι, στην πλειονότητά τους υψηλόβαθμοι, θα επιλέξουν το τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, ως πρώτη επιλογή.

Το 2009 λόγω του μεγάλου αριθμού αριστούχων οι βάσεις εισαγωγής έκαναν νέο άλμα και στα Παιδαγωγικά όλων των πανεπιστημίων, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια. Πρόκειται για ρεκόρ των βάσεών τους στα εννέα χρόνια που διαρκεί το παρόν εξεταστικό σύστημα. Φέτος καθώς όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση, αλλά αντίθετα μικρή μείωση θέσεων (κατά 15 θέσεις), η αυξημένη ζήτηση δεν θα επιτρέψει αισθητή διαφοροποίηση στις βάσεις εισαγωγής τους σε σχέση με πέρσι.

Μικρή πτώση αναμένεται και στις Νομικές Σχολές. Το 2009, παρότι είχε παρουσιαστεί μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων στη Θεωρητική σε σχέση με το 2008, οι βάσεις στις Νομικές Σχολές υποχώρησαν λίγο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Είναι βέβαιο ότι και φέτος οι βάσεις στις τρεις Νομικές θα είναι υψηλές (με πολύ μικρή απόκλιση από πέρυσι) ανάμεσα στα 17.950 και στα 18.850 μόρια.


Μικρή υποχώρηση στα υψηλόβαθμα τμήματα


ΑΠΟ ΤΑ τμήματα Μηχανικών Η/Υ, η βάση εισαγωγής σε εκείνο του ΕΜΠ βρέθηκε στο πιο ψηλό σημείο το 2000, όταν χρειάστηκαν 19.520 μόρια για να ανοίξει η είσοδός του. Την ίδια χρονιά πάνω από τα 19.000 μόρια ήταν οι βάσεις για την εισαγωγή στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης και στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ και Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής της Πάτρας. Τα επόμενα χρόνια η εισαγωγή στα τμήματα Μηχανικών Η/Υ άρχισε να απαιτεί λιγότερα μόρια και την περίοδο 2005- 2007 βρέθηκαν όλα κάτω από 19.000 μόρια, ενώ τα τμήματα της Κρήτης, της Πάτρας (Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής) και της Θεσσαλίας βρέθηκαν κάτω από τα 18.000 μόρια. Από το 2008 έχουμε και πάλι σταδιακή άνοδο των βάσεων που κορυφώνεται το 2009, όταν το τμήμα του ΕΜΠ φτάνει τα 19.306 μόρια. Φέτος, από την ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων της Κατεύθυνσης φαίνεται ότι στα υψηλόβαθμα τμήματα θα παρατηρηθεί μικρή υποχώρηση των βάσεων εισαγωγής, ενώ μεγαλύτερη πτώση θα καταγραφτεί στα πολύ χαμηλόβαθμα τμήματα, κυρίως σε εκείνα που τα τελευταία χρόνια δεν κάλυπταν παρά ελάχιστες από τις θέσεις που προσέφεραν.


Σταθερά ψηλά οι Ιατρικές


ΤΟ ΡΕΚΟΡ των βάσεων σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ κατέχει η Ιατρική Αθήνας από το 2000. Εκείνη τη χρονιά η βάση στην Ιατρική Αθήνας έφτασε τα 19.654 μόρια, ενώ στο σύνολο των επτά τμήματα της Ιατρικής η χαμηλότερη βάση δεν έπεσε κάτω από 19.455 μόρια (Ιατρική Θράκης). Οι χαμηλότερες βάσεις στις Ιατρικές Σχολών σημειώθηκαν δύο χρόνια αργότερα, το 2002, όταν η βάση της Ιατρικής Αθήνας κατέβηκε στα 18.835 μόρια και η χαμηλότερη βάση στο σύνολο των Ιατρικών Σχολών σημειώθηκε στην Ιατρική Θράκης (17.970). Από το 2000 έως το 2009, δύο φορές για την εισαγωγή στο σύνολο των Ιατρικών Σχολών απαιτήθηκαν πάνω από 19.000 μόρια, το 2000 και το 2009. Καθόλου τυχαία καθώς και τις δύο χρονιές η Θετική Κατεύθυνση είχε τους περισσότερους αριστούχους. Πέρυσι (2009) για την εισαγωγή και στις επτά Ιατρικές Σχολές χρειάστηκαν περισσότερα από 19.000 μόρια- πρώτη η Ιατρική της Αθήνας που απαίτησε 19.476 μόρια.

Φέτος στη Θετική Κατεύθυνση των περίπου 11.000 υποψηφίων η μάχη για την είσοδο στις Ιατρικές Σχολές θα είναι και πάλι πολύ σκληρή.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο δεν αναμένεται επίσης ορατή πτώση ούτε στα πολύ χαμηλόβαθμα τμήματα.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου