Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Πλησιάζει το χειρότερο φθινόπωρο για τις εταιρείες από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ


Εικόνα κινούμενης άμμου παρουσιάζει ο επιχειρηματικός κόσμος των 267 εισηγμένων εταιριών, καθώς το κλείσιμο του α' εξαμήνου του 2010 έχει προκαλέσει κραδασμούς στα λογιστήρια και στις διοικήσεις. Οι πωλήσεις έχουν υποστεί καθίζηση -20% έως 30% μέσο όρο- με τις περισσότερες επιχειρήσεις να προετοιμάζονται για τον Σεπτέμβριο αναζητώντας ρευστότητα.
Ηδη οι διοικήσεις έχουν δώσει εντολή σε συμβουλευτικές υπηρεσίες να αναζητήσουν αγοραστές για τα ακίνητα που επιθυμούν να εκποιήσουν για να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να κλείσουν ομαλά το 3ό και κυρίως το 4ο τρίμηνο του 2010. Δυστυχώς και οι απολύσεις προσωπικού είναι στα σχέδια των εταιριών μόλις ψηφισθεί και η το εργασιακό νομοσχέδιο μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με έρευνα του www.bankingnews.gr, κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου 2010 οι 12 από τις 20 εισηγμένες εταιρείες του Ftse 20 εμφάνισαν μείωση του αριθμού των εργαζομένων, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση το αντίστοιχο ισοζύγιο ήταν ακόμη πιο αρνητικό, οι 19 στις 31. Στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, συνολικά 51 εισηγμένες εμφάνισαν στους ισολογισμούς α΄ τριμήνου 2010 μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε σύνολο 80 επιχειρήσεων. Το συμπέρασμα; Είναι πασιφανές ότι η κρίση υποχρέωσε όχι μόνο ζημιογόνες επιχειρήσεις αλλά και κερδοφόρες να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους. Οι όποιες προσπάθειες περιορισμού των λειτουργικών εξόδων και αναστολής επενδύσεων ολοκληρώθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της παρελθούσης οικονομικής χρήσης. Έτσι οι εισηγμένες τη φετινή χρήση υποχρεώνονται να λάβουν πιο δυσάρεστες αποφάσεις που φτάνουν μέχρι τις απολύσεις εργαζομένων τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι στους τριμηνιαίους ισολογισμούς -απʼ όπου προκύπτουν οι παραπάνω δυσάρεστοι αριθμοί- δεν διαχωρίζεται ποιοι από το σύνολο των εργαζομένων πιθανότατα να συνταξιοδοτήθηκαν και έτσι προστίθενται στο συνολικό άθροισμα όσων αποχώρησαν από το δυναμικό των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα πάντως με την περσινή οικονομική χρήση οι 267 εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν μείωση κατά 14.500 του αριθμού των εργαζομένων τους σε σύγκριση με το 2008. Ένας δεύτερος αστερίσκος έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ενώ ένας τρίτος αστερίσκος αφορά τις απολύσεις των θυγατρικών του εξωτερικού, οι οποίες προστίθενται σε αυτές των μητρικών ομίλων. Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε όσες εισηγμένες εισήλθαν σε ζημιογόνα τρίμηνα και κορυφώθηκε η αρνητική εικόνα των αποτελεσμάτων τους το α΄ τρίμηνο του 2010. Το περιβάλλον ύφεσης της οικονομίας αποτυπώθηκε πλήρως στα αποτελέσματα αυτού του διαστήματος, με 1 στις 2 εισηγμένες να εμφανίζει ζημίες και να αποτελούν τη χειρότερη επίδοση από το 2002, όταν ξεκίνησαν να ισχύουν στην Ελλάδα τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων, οι αυξημένες επισφάλειες και προβλέψεις, το αυξημένο κόστος χρήματος, η πιστωτική δυστοκία, η δραστική μείωση της ρευστότητας και των περιθωρίων κέρδους επέφεραν ένα άκρως αρνητικό α΄ τρίμηνο του 2010 κατά το οποίο βγήκαν «οι σκελετοί από την ντουλάπα».

Η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί και κατά το υπόλοιπο 2010, ενώ η μείωση το 2009 κατά περισσότερο από 2,5 δισ. ευρώ των μερισμάτων δεν είναι μόνο προάγγελος χαμηλής κερδοφορίας, αλλά κυρίως ένδειξη της περιορισμένης προβλεπτικής ικανότητας των εταιρειών η οποία τους απαγορεύει να «δεσμευτούν» σε μια σταθερή διανομή εισοδήματος στους επενδυτές. Η «ατμομηχανή» των ελληνικών αποτελεσμάτων εξάλλου παραμένουν οι τράπεζες, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο περιβάλλον με απρόβλεπτες εξελίξεις και κατʼ επέκταση συνέπειες.

sarotiko.blogspot.com - bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου