Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ρεκόρ συμμετοχής στο 28ο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ»


Έκκληση των διοργανωτών στους μεταφορείς για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα

Με ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και αθλητριών αρχίζει την Παρασκευή, ο 28ος διεθνής αγώνας δρόμου "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2010", που θα διεξαχθεί το διήμερο 24 - 25 Σεπτεμβρίου στη διαδρομή Αθήνα - Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων.


Στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 450 αθλητές και αθλήτριες, από 32 χώρες, εκ των οποίων 42 είναι γυναίκες ενώ η Ελλάδα μετέχει με 27 δρομείς.

Η εκκίνηση θα δοθεί το πρωί της Παρασκευής (07.00) στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο.

Τα μέλη του Διεθνούς Σύνδεσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ και ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Τσιακίρης προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του «28ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», κάνουν έκκληση στους εκπροσώπους και στους ιδιοκτήτες των φορτηγών οχημάτων που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής (από Αθήνα προς την Σπάρτη), να διευκολύνουν την διέλευση των αθλητών και των συνοδευτικών αυτοκινήτων, που θα φέρουν χαρακτηριστικές σημάνσεις της διοργάνωσης.

Στον αγώνα θα λάβουν μέρος αρκετοί από τους κορυφαίους αθλητές των υπεραποστάσεων, όπως ο Βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες νικητής το 2001 στο "Σπάρταθλον", δεύτερος το 2003 και τρίτος το 2007.

Από Ελληνικής πλευράς, μεταξύ των 27 αθλητών που συμμετέχουν στη διοργάνωση, σημαντικές ελπίδες διάκρισης έχουν, οι Δημήτρης Πετρολιάγκης, Μάριος Φουρνάρης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, Στέργιος Αναστασιάδης, που ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε προηγούμενους αγώνες.

Επίσης, στον αγώνα θα πάρουν μέρος από πλευράς γυναικών, η Ακίκο Σακαμότο (Ιαπωνία), πρώτη το 2007, η Κίμι Νότο (Ιαπωνία), νικήτρια το 2004 και το 2005, τρίτη το 2007 και η Μαρίκα Χεϊνλέιν (Γερμανία), τρίτη το 2008.

Οι αφίξεις των ξένων αποστολών ολοκληρώνονται την Πέμπτη το απόγευμα. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν φθάσει στην Αθήνα 250 δρομείς απ’ όλο τον κόσμο.

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι μάλλον ευνοϊκές για τους δρομείς καθώς την Παρασκευή, θα έχει συννεφιά, υγρασία και θερμοκρασία 25-26 βαθμούς, ενώ ίδιος καιρός αναμένεται να επικρατήσει και το Σάββατο.

Έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, που θα τους προσφέρουν ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, κ. Παναγιώτης Τσιακίρης και η δημοτική αρχή της Σπάρτης.

Σε όλη την διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν 75 σταθμοί βοήθειας και είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα. Είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα, που είναι διαθέσιμα καθ΄ όλη την 36ωρη διάρκεια του αγώνα.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για να καλύψουν από κοντά το «28ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ». Ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα αρκετά ξένα ραδιοτηλεοπτικά συνεργεία και προβάλουν τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ακριβώς το γεγονός που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα του Φειδιππίδη, τον οποίο ο Μιλτιάδης και οι άλλοι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια της, ώστε να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες στη μάχη στον Μαραθώνα. Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, «ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα».

Φέτος μάλιστα ο αγώνας αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα.

Το όραμα του Βρετανού John Foden να τρέξει πειραματικά στην διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, γίνεται πραγματικότητα το 1982. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλο τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου. Αυτό οδήγησε στη διοργάνωση του Α' Διεθνούς αγώνα δρόμου υπεραποστάσεως ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ το 1983, με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και την Ελλάδα.

Αναμφισβήτητα, το ιστορικό πλαίσιο του αγώνα, είναι στενά συνδεδεμένο με την ιδέα του Ολυμπισμού και κατά συνέπεια με την πλήρη ανιδιοτέλεια, γίνονται τα ισχυρά κίνητρα που διεγείρουν τη φαντασία και προκαλούν πρωτόγνωρη συγκίνηση σε πλήθος δρομέων μεγάλων αποστάσεων σε όλο τον κόσμο. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η ανταπόκριση τους είναι άμεση και καταλυτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου