Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010
Νέο οικονομικό «διευθυντήριο» στην Ε.Ε.
Τα πάνω – κάτω φέρνει στην ευρωπαϊκή οικονομία η σύσταση τριών νέων Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (ΕΕΑ), με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ε.Ε., όπως αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές από το 2011 και μετά.
Οι τρεις ΕΕΑ θα ξεφεύγουν από τον καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα που είχαν μέχρι πρότινος και θα έχουν νέες εξουσίες σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση διαφωνιών μεταξύ εθνικών αρμόδιων αρχών και την προσωρινή απαγόρευση ορισμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων και δραστηριοτήτων που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία και την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές αρχές δεν αναλάβουν δράση, τότε οι ΕΕΑ μπορούν να εκδώσουν μεμονωμένη απόφαση απευθυνόμενη προς ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, π.χ. μία τράπεζα, με την οποία θα απαιτούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.
Παράλληλα, οι τρεις εποπτικές αρχές αναλαμβάνουν ρόλο και σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της συνεπούς και συνεκτικής λειτουργίας των εθνικών σωμάτων εποπτών για τα διασυνοριακά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ΕΕΑ θα παρακολουθούν την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Αν μια αρμόδια αρχή έχει εφαρμόσει πράξεις κατά τρόπο που φαίνεται να παραβιάζει τη νομοθεσία της Ε.Ε., μπορούν να απευθύνουν στην οικεία αρμόδια αρχή σύσταση. Εάν, παρόλα αυτά, η αρμόδια αρχή δεν συμμορφωθεί, οι ΕΕΑ μπορούν να εκδώσουν μεμονωμένη απόφαση απευθυνόμενη προς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με την οποία θα απαιτούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο.
Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο περιλαμβάνεται, επιπλέον, η σύσταση του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), που θα είναι αρμόδιο για τον έλεγχο και την παροχή προειδοποιήσεων, σε κάθε περίπτωση που η οικονομία της Ε.Ε. θα βρεθεί σε κίνδυνο.
Το ΕΣΣΚ θα εκπονεί μια κοινή δέσμη ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών για τον εντοπισμό και τη μέτρηση του συστημικού κινδύνου διαφόρων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ώστε να εντοπίζονται τα είδη κινδύνων που αυτοί φέρουν.
Επιπρόσθετα, το νέο Συμβούλιο θα επεξεργάζεται ένα σύστημα χρωματικού κώδικα που να αντιστοιχεί σε καταστάσεις διαφορετικών επιπέδων κινδύνου. Όταν καθοριστούν τα κριτήρια της ταξινόμησης αυτής, το ΕΣΣΚ θα χρησιμοποίει τον χρωματικό κώδικα για να υποδεικνύει το επίπεδο κινδύνου.
Στην Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του ΕΣΣΚ θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που αντιπροσωπεύουν ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και πείρας, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών. Αυτό θα βελτιώσει την ικανότητα του Συμβουλίου να προβλέπει τη συσσώρευση κινδύνου.
Τέλος, προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία του ΕΣΣΚ, πρόεδρός του, για την πρώτη πενταετία, θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η υιοθέτηση των νέων μέτρων γίνεται, ώστε να μην επαναληφθούν περιπτώσεις, όπως η κρίση στην τράπεζα Fortis, η απαγόρευση η απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων στη Γερμανία και οι απώλειες των κατόχων ασφαλειών ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της κατάρρευσης της Equitable Life.
Το νέο σύστημα θα ενισχύσει, τέλος, την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και θα παράσχει μεγαλύτερη προστασία στους επενδυτές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου