Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Προάγγελος μακροζωίας η δυνατή χειραψία


Η δυνατή χειραψία μπορεί να είναι ένδειξη μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, ισχυρίζονται οι βρετανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες του βρετανικού Medical Research Council διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν δυνατή χειραψία και να περπατούν με ζωηρό βηματισμό ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.
Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι απλές ενδείξεις σωματικής κατάστασης, όπως η χειραψία, το περπάτημα, ο τρόπος που κάποιος σηκώνεται από την καρέκλα ή μπορεί να διατηρεί την ισορροπία του σχετίζονται με το προσδόκιμο ζωής, και μάλιστα περισσότερο ακόμη και από την ηλικία, το φύλο και τη σωματική διάπλαση.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που παρέχει μία ευρύτερη εικόνα του θέματος αυτού, καθώς συγκεντρώνει στοιχεία που περιλαμβάνονται σε 33 προηγούμενες μελέτες.
«Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό σε πληθυσμιακές μελέτες», δήλωσε η Ρέιτσελ Κούπερ της ομάδας Διά βίου Υγείας και Γήρανσης του Medical Research Council.

Η Κούπερ, η μελέτη της οποίας δημοσιεύεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα κριτήρια αυτά μπορεί να χρησιμεύσουν ως διαγνωστικά εργαλεία στους γιατρούς.

«Δεν υπονοώ ότι μπορούμε να αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε από αύριο, αλλά είναι πολύ πιθανό να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον», δήλωσε η ερευνήτρια.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις 33 μελέτες οι οποίες αφορούν συνολικά δεκάδες χιλιάδες άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν άνω των 60 ετών, ενταγμένα στην κοινωνία, που δεν ζούσαν σε γηροκομεία, ούτε νοσηλεύονταν.

Από τις 14 μελέτες που περιελάμβαναν το στοιχείο της χειραψίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με δυνατή χειραψία ζουν περισσότερο από εκείνους που είχαν ασθενέστερη. Το ποσοστό θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των ερευνών ήταν 67% υψηλότερο για τους ανθρώπους με αδύναμη χειραψία από εκείνους με δυνατή.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσοι άνθρωποι βάδιζαν αργά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν διαρκούσης της μελέτης από εκείνους που είχαν ζωηρό περπάτημα, ενώ όσοι σηκώνονταν αργά από την καρέκλα είχαν διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από εκείνους που σηκώνονταν με σβελτάδα.

totefteri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου