Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Ρεπουμπλικανοί παρουσιάζουν το «νέο Συμβόλαιο με την Αμερική»


«Παιδιά, ξυπνήστε!» είπε την περασμένη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα στους Δημοκρατικούς, στη διάρκεια εκδήλωσης για τη χρηματοδότηση ενός κόμματος το οποίο μοιάζει να οδηγείται τον ερχόμενο Νοέμβριο ολοταχώς στην ήττα. «Μη μας συγκρίνετε με τον Παντοδύναμο, συγκρίνετέ μας με την εναλλακτική λύση».

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα προσπαθήσει να δείξει σήμερα ότι αποτελεί μια πραγματική εναλλακτική λύση, και όχι ένα κόμμα που απορρίπτει συνεχώς χωρίς να έχει πρόταση. Και θα το κάνει παρουσιάζοντας το «νέο Συμβόλαιο με την Αμερική», στα πρότυπα του μανιφέστου που είχε παρουσιάσει ο Νιουτ Γκίνγκριτς το 1994, λίγο πριν από τη σαρωτική νίκη του κόμματός του.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα αποφύγουν με κάθε τρόπο να προσφέρουν στους Δημοκρατικούς συγκεκριμένες θέσεις εναντίον των οποίων θα μπορούσαν να επιτεθούν. Το μανιφέστο του Γκίνγκριτς περιλάμβανε πολύ γενικόλογες υποσχέσεις, τις οποίες ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών είχε υποσχεθεί να εκπληρώσει μέσα στις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη του ελέγχου της Βουλής. Οι υποσχέσεις αυτές είχαν τίτλους όπως «Να αποκαταστήσουμε το Αμερικανικό Ονειρο» και «Να πάρουμε πίσω τους δρόμους μας» και είχαν ήδη τεθεί στην κρίση επιλεγμένων ομάδων του πληθυσμού.

Καμιά από τις δεσμεύσεις αυτές δεν είχε ουσιαστικό περιεχόμενο, σημειώνει ο Εντουαρντ Λιους στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Ο στόχος ήταν να δείξουν οι Ρεπουμπλικανοί ότι είχαν μια θετική ατζέντα, όχι όμως και να δώσουν ιδέες στους αντιπάλους τους.

«Το Συμβόλαιο με την Αμερική έδωσε στους υποψηφίους μας ένα εργαλείο», λέει ο Βιν Βέμπερ, ένας σύμβουλος του Γκίνγκριτς. «Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι Δημοκρατικοί έχασαν επειδή η πολιτική του Κλίντον δεν ήταν δημοφιλής. Για τον ίδιο λόγο πιστεύω ότι θα χάσουν και τον Νοέμβριο».

Η νέα εκδοχή του συμβολαίου, πάντως, φαίνεται ότι θα περιέχει και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Μια από αυτές είναι να δίνεται η δυνατότητα στο κοινό και τους βουλευτές να διαβάζουν για τρεις ημέρες κάθε νόμο προτού αυτός προωθείται προς ψήφιση. Μια άλλη πρόταση είναι να έχει χαρακτηριστεί κάθε νόμος συνταγματικός πριν από την ψήφισή του. Το Τσάι Πάρτι, για παράδειγμα, θεωρεί ότι ο Ομπάμα παραβίασε το Σύνταγμα με τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

«Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί τέτοιου είδους προτάσεις;» λέει ο Τζιμ Λίντσεϊ, ένας πολιτικός επιστήμονας από το Council on Foreign Relations.

Υπάρχουν επίσης αρκετές διαφορές σε σχέση με το 1994. Τότε, οι Ρεπουμπλικανοί έκλειναν 40 χρόνια στη μειοψηφία, ενώ τώρα βρίσκονται μόλις τέσσερα. Σε αντίθεση με τους αξιωματούχους του Γκίνγκριτς, η σημερινή ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, με επικεφαλής τον Τζον Μπένερ, έχει μεγάλη εμπειρία στο Καπιτώλιο. Και αυτό διευκολύνει τους Δημοκρατικούς να υποστηρίξουν ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη οικονομική καχεξία της Αμερικής είναι οι Ρεπουμπλικανοί.

Η Νάνζι Πελόζι, η πρώτη γυναίκα που ασκεί την προεδρία της Βουλής τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο (οπότε ίσως δώσει τη θέση της στον Μπένερ), επιτέθηκε χθες προκαταβολικά εναντίον του Νέου Συμβολαίου, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική ατζέντα των Ρεπουμπλικανών περιλαμβάνει μείωση των φόρων για τους πλούσιους, απόρριψη της μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα και επιστροφή στην πολιτική που οδήγησε στην κρίση. Η Πελόζι θα δυσκολευτεί όμως να στρέψει τη συζήτηση μακρυά από τις έως τώρα επιδόσεις του δικού της κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Όταν πρόκειται όμως για συγκεκριμένα προγράμματα, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση ή το Medicare, ακολουθούν διαφορετική στάση. «Οι Αμερικανοί μισούν την κυβέρνηση γενικά, την αγαπούν όμως ειδικά», λέει ο Λίντσεϊ. «Οι Ρεπουμπλικανοί καλά θα κάνουν να μιλούν με γενικότητες».

Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου