Η δύσκολες ώρες που περνά η ελληνική οικονομία αντικατοπτρίζονται πλήρως στα λουκέτα και στην οριακή κατάσταση πολλών επιχειρήσεων. Η κρίση φαίνεται πλέον έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των μικρών επιχειρήσεων, του μικρού μαγαζιού της γωνίας, και έχει μπεί στις αυλές της βιομηχανίας.
Χαρακτηριστικό και πλέον πρόσφατο παράδειγμα το
λουκέτο που βάζει η ιστορική Fulgor της Κορίνθου, η μεγαλύτερη βιομηχανία καλωδίων στην Ελλάδα. Μια βιομηχανία η οποία μετά από 53 έτη συνεχόμενης παραγωγικής δραστηριότητας, και μετά από μια διετία με την κρίση να καραδοκεί και τα πρώτα σύννεφα να προμηνύουν την μπορά, ανακοίνωσε στους 300 εργαζόμενούς της ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της και μάλιστα, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, τους κάλεσε να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση.
Ακυρώσεις παραγγελιών.
Η εταιρεία υπέστη το τελευταίο διάστημα μεγάλο πλήγμα, καθώς λόγω της κρίσης έβλεπε τη μία μετά την άλλη τις παραγγελίες να ακυρώνονται, και κυρίως παραγγελίες από μεγάλους πελάτες του εξωτερικού, καθώς είχε σαφώς εξαγωγικό χαρακτήρα, και μάλιστα είχε βραβευτεί από το ΕΒΕΑ το 2000 ως η καλύτερη εξαγωγική εταιρεία. Ενδεικτικό των παραγγελιών που ακυρώθηκαν, οι οποίες ήταν τεράστιες, αποτελεί το παράδειγμα του Ντουμπάϊ, η οποία ξεπερνούσε τα 160 εκατ. ευρώ. Οι ακυρώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να υποστεί η εταιρεία ζημιές που έφτασαν το 70% του τζίρου της. Σε αυτό το σκηνικό ειναι σαφές ότι συνέβαλε και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, καθώς πλεόν ο τραπεζικός δανεισμός είναι πολύ δύσκολος για οποιαδήποτε επιχείρηση, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας.
Ενδοξο παρελθόν.
Η Fulgor αποτελεί μία εκ των πλέον εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, με το μεγαλύτερο κομμάτι παραγωγής της να κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Εχει μάλιστα παρουσία σε 50 χώρες. Ωστόσο, ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η παρουσία της και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς έχει εξοπλίσει με καλώδια τα περισσότερα μεγάλα έργα υποδομής που έγιναν στην χώρα μας και εκτέλεσαν ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, ενώ αποτελεί βασικό προμηθευτή της εμπορικής ναυτιλίας και του στρατού.
Η εταιρεία έχει εκτελέσει τις πρώτες υποβρύχιες καλωδιώσεις στο Αιγαίο το 1973, κατασκεύασε ιδιόκτητη προβλήτα στην Κόρινθο, ενώ συντέλεσε στη δημιουργία και εγκατάσταση του πρώτου καλωδίου οπτικών ινών στην Ελλάδα το 1986. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 η Fulgor συνεργάστηκε με τη Siemens, συμμετέχοντας σε μεγάλα έργα του εξωτερικού. Το 1995 εκτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες ζεύξεις στον κόσμο, εγκαθιστώντας 300χλμ οπτικών ινών στο Αιγαίο. Το σύγχρονο εργοστάσιο της Fulgor βρίσκεται στο Σουσάκι Κορίνθου, δίπλα στην θάλασσα, καταλαμβάνοντας μια έκταση 180.000 τ.μ. Η εταιρεία διαθέτει μία ειδικά κατασκευασμένη προβλήτα για την άμεση φόρτωση και μεταφορά των προϊόντων της, καθώς επίσης και ειδικά πλοία εγκατάστασης υποβρυχίων καλωδίων. Η Fulgor εξήγαγε τα προϊόντα της σε παγκόσμια κλίμακα, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική, με μεγάλη επιτυχία, λόγω της καλής ποιότητας και των ανταγωνιστικών τιμών της.
Αντιόπη Σχοινά
από την εφημ. FreeSunday 26-09-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου