Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Mκρά υδροηλεκτρικά: Ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρισμού


Την αύξηση της συμμετοχής τους στην πίτα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διεκδικούν οι επενδυτές σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα.

Όπως επισημάνθηκε από τα μέλη της διοίκησης του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων σε συνέντευξη Τύπου, θα προσβάλουν ως αντισυνταγματική, την πρόσφατη υπουργική απόφαση, που έθεσε τα όρια στις επιμέρους τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών ως το 2020 με ενδιάμεσο σταθμό το 2014.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων υποστηρίζει ότι η απόφαση, ουσιαστικά, σταματά από τώρα την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών, καθώς θέτει όριο τα 250 μεγαβάτ το 2014, τη στιγμή που ήδη λειτουργούν μονάδες ισχύος 183 μεγαβάτ, έχουν εκδοθεί άδειες εγκατάστασης για άλλα 85 μεγαβάτ και έχουν λάβει όρους σύνδεσης με το δίκτυο έργα ισχύος 150 ακόμη μεγαβάτ.

Ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι το δυναμικό των μικρών υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα εκτιμάται σε 2.000 μεγαβάτ και ότι η παραγωγή ενέργειας από αυτά είναι 50% φθηνότερη σε σχέση με τα αιολικά και 75% σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά.

Τονίζει, ακόμη, ότι οι επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, καθώς το 60% του κόστους καλύπτει εργασίες και υλικά, που προέρχονται από την Ελλάδα έναντι 15 με 20% για τις άλλες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνδέσμου, με το ενεργειακό μίγμα, που προτείνεται, το τέλος ανανεώσιμων πηγών, που καταβάλλουν οι καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για να επιδοτηθεί η παραγωγή πράσινης ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από 5,7 σε 25 ευρώ ανά μεγαβατόρα, διαφορετικά ο λογαρισμός των ΑΠΕ θα εμφανίσει έλλειμμα μισού δισ. ευρώ ως το
2020.

Υποστηρίζεται, τέλος, ότι ο στόχος για ένταξη 15.000 μεγαβάτ ΑΠΕ το 2020 υπερβαίνει τη χωρητικότητα του δικτύου, η οποία σύμφωνα με τις μελέτες είναι 8.500 μεγαβάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου