Δεν έχει περάσει πολύς καιρός (για την ακρίβεια έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες) από ένα δημοσίευμα σε οικονομικό ένθετο της εφημερίδας Maariv το οποίο έφερε τον τίτλο «Ελλάδα προς Ισραήλ: Μεταφέρετε μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη». Ο λόγος, φυσικά, γίνεται για...
τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν το οποίο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ. Mε τον τρόπο αυτό οι Ισραηλινοί κλείνουν το μάτι στην Ελλάδα και προτείνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας, η οποία θα διαδραματίσει ρόλο διαμετακομιστικού κέντρου είτε μέσω υποθαλάσσιων αγωγών, είτε μέσω κάποιου λιμανιού.
Μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με το Κατάρ για την επένδυση στον Αστακό η οποία αφορούσε στην εγκατάσταση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες φέρεται να έχει έτοιμη εναλλακτική λύση ή καλύτερα εναλλακτική επένδυση. Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Ανοίγει ο δρόμος ώστε το λιμάνι του Αστακού να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη και το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο ασχολείται με τις επενδύσεις έχει ήδη ξεκινήσει και κινείται ταχύτατα, ώστε να μην χαθεί, λόγω της κρισιμότητας της παρούσας συγκυρίας, πολύτιμος χρόνος. Στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας κου Χάρη Παμπούκη στο Ισραήλ, συζητήθηκε εκ νέου, μετά τις συναντήσεις Παπανδρέου - Νετανιάχου το ενδεχόμενο εξαγωγής προς την Ευρώπη του φυσικού αερίου το οποίο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ισραήλ.
Τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο της εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, παρά τις ενστάσεις του Υπουργείου Εθνικών Υποδομών του Ισραηλ, το οποίο διατυπώνει την άποψη ότι το φυσικό αέριο το οποίο εντοπίστηκε στα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τις εγχώριες ανάγκες. Η διαφαινόμενη ενεργειακή συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12» φαίνεται ότι διευκολύνει την προοπτική εξαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο και της συγκρότησης του περιφερειακού συστήματος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Η εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων Noble Energy η οποία διεξάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που έχει οριοθετήσει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι συνέταιρος της ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας Delek η οποία κατά το περελθόν είχε ενδιαφερθεί για τη Shell Hellas. Η Delek έχει το 45% των δικαιωμάτων εξόρυξης, η Noble Energy το 40% και η επίσης ισραηλινή Ratio Yam το 15%.
Οι προτάσεις Νετανιάχου
Πριν από λίγο καιρό μάλιστα και σύμφωνα με την Ισραηλίνή εφημερίδα” Haaretz” στις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, ο κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να έθεσε στον κ. Γιώργο Παπανδρέου το θέμα της προοπτικής κατασκευής και εκμετάλλευσης υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν στην Ελλάδα δεδομένου ότι το κοίτασμα Ταμάρ προορίζεται ώστε να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες του Ισραήλ. Ήταν τόσο μεγάλη η δυναμική εκείνης της είδησης ώστε «πέρασε στα ψιλά» το εναλλακτικό σχέδιο που υπέβαλλε ο Ισραηλινός στον Έλληνα πρωθυπουργό: η μεταφορά δηλαδή LNG (υγροποιημένο αέριο) με πλοία από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ή της Κύπρου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες το Ισραήλ εξετάζει την αξιοποίηση λιμανιών στην Κύπρο, όμως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «για τη μεταφορά φυσικού αερίου LNG θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και το λιμάνι του Αστακού».
Τα Lobbies και τα Funds
Μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με το Κατάρ, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Newscode.gr, αμερικανικά funds , τα οποία επηρεάζονται από το εβραϊκό λόμπυ φέρονται να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Ένας από τους τομείς για τους οποίους ενδιαφέρονται είναι η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάποιοι από τους συγκεκριμένους εκπροσώπους του εβραϊκού λόμπυ συμμετέχουν σε κάποιες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως. Ωστόσο αν και το ενδεχόμενο συζητήσεων αφορά ιδιωτικές εταιρείες, η διαπραγμάτευση θα λάβει χώρα ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ.
Όταν ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον επικεφαλής της Αmerican Jewish Committee (ΑJC) κ. Ντέιβις Χάρρις ένα από τα κυριότερα θέματα που συζήτησαν αφορούσε στην εμβάθυνση των ελληνοισραηλινών σχέσεων μέσω και της συνεργασίας του ελληνικού και του εβραϊκού λόμπυ στις ΗΠΑ με αντικειμενικό σκοπό την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Η συνεργασία αυτή φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά.
Ζώνη στρατιωτικής συνεργασίας
Σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πληροφορίες του Νewscode.gr ένα από τα σχέδια που προτείνουν οι Ισραηλινοί είναι η δημιουργία σταθμού ανεφοδιασμού και ζώνης εκπαίδευσης ισραηλινών στρατιωτών(όπου θα πραγματοποιούνται και στρατιωτικές ασκήσεις). Μετά την ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ και την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της αναζήτησης του στρατηγικού του βάθους στη Μεσόγειο, επιθυμεί να έχει στο μέλλον διαθέσιμες βάσεις ανεφοδιασμού τις οποίες θα χρησιμοποιήσει σε ένα ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής με το Ιράν ή άλλης ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το σκεπτικό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι η περιοχή του Αστακού βρίσκεται εκτός της εμβέλειας των πυραύλων που υποθετικά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει π.χ. το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου