Την απειλή των πρόωρων εθνικών εκλογών επέσεισε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αν από την εκλογική αναμέτρηση για τις περιφέρειες στις 7 Νοεμβρίου προκύψει τέτοιο αποτέλεσμα, που, κατά την κρίση του, θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο όσον αφορά την εφαρμογή της πολιτικής του Μνημονίου.
Επί της ουσίας ο κ. Παπανδρέου:
**Υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, εκτός από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του και κάθε αποδυνάμωσή της θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Οπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, στην οικονομία αλλά και τη χώρα θα επικρατήσει αποσταθεροποίηση, που θα οδηγήσει την τρόικα στην ακύρωση του προγράμματος διάσωσης.
**Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης εν όψει ενός δύσκολου 2011, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εφαρμοστεί ένας σκληρός προϋπολογισμός και θα ληφθούν μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο και τα οποία θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις, ανεξαρτήτως αν αυτά αφορούν ή όχι τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.
**Επιχείρησε να θέσει τους ψηφοφόρους με σκληρό τρόπο προ των ευθυνών τους, ρίχνοντας επί της ουσίας σε αυτούς το μπαλάκι της ευθύνης για το αν η χώρα θα βγει ή όχι από την κρίση. Υπό αυτή την έννοια επιχείρησε να προκαλέσει ένα σοκ στους ψηφοφόρους, να χειραγωγήσει την ψήφο τους κι από τη άλλη να στείλει μήνυμα στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι «η διαμαρτυρία κάνει κακό στη χώρα».
**Στην πιο δύσκολη φάση για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση έθεσε επί της ουσίας τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του.
Θέλει προβάδισμα
Ο κ. Παπανδρέου, αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας, ζήτησε από τους πολίτες να μην αποδυναμώσουν την κυβέρνηση εν όψει του 2011 γιατί, όπως τόνισε δεν θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μεταξύ άλλων με την τρόικα την αλλαγή των «επαχθών όρων» του Μνημονίου. Προσδιορίζοντας τι ο ίδιος θα θεωρήσει ως θετική ψήφο, είπε οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχουν μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον ενδιαφέρει πόσες περιφέρειες θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο, αλλά αν έχει σταθερό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. κι αυτό μπορεί να προκύψει μονο από την πρώτη Κυριακή, που η ψήφος είναι πρωτίστως κομματική.
Ο πρωθυπουργός, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξής του ήταν φλύαρος, χρειάστηκε μόνο λίγα λεπτά στην πρώτη του απάντηση για να προσδιορίσει με σαφήνεια γιατί έδωσε χθες αυτή τη διακαναλική συνέντευξη.
«Ο στόχος μου είναι να πάει ο τόπος μπροστά και όχι οι εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να μας δώσει μια νέα δυναμική ή να δυσκολέψει την πορεία των αλλαγών και αν δω ότι υπάρχουν αδιέξοδα στη χώρα, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο σημείωσε αμέσως μετά ότι δεν έχει πρόθεση να πάει σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση στη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, τότε θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι αποδυναμώνοντας την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα». «Μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία γιατί θα θεωρηθεί ότι διαπραγματεύεται υπό την πίεση του εκλογικού αποτελέσματος, όμως μόνο μια δυνατή κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και να κάνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου» είπε.
Ερωτηθείς για το μήνυμα που στέλνει στις αγορές με αυτή την απειλή των πρόωρων εκλογών, είπε ότι οι αγορές αξιολογούν από μόνες τους την κάθε κίνηση, θα αξιολογήσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα και θα το ερμηνεύσουν πολιτικά ως ψήφο διαμαρτυρίας, που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση...
Κατηγορώ σε Ν.Δ.
Ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του ακόμα:
**Είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα αλλά μόνο να πάει μπροστά ο τόπος, γι' αυτό μίλησε για προκλητήριο ευθύνης. «Απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας να δώσουμε ψήφο ευθύνης, γιατί η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η προσπάθεια δεν ανακόπτεται» είπε.
**Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση και έκανε λόγο για δυνάμεις που θέλουν να ανακόψουν την πορεία των αλλαγών, οι οποίες θα ανατρέψουν κατεστημένα. «Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα ο λαός όμως θα πρέπει να γνωρίζει τα παιχνίδια της αντιπολίτευσης που θέλει να ανακόψει την πορεία» είπε.
**Τόνισε ότι η κυβέρνησή του έκανε και κάνει κάθε τι για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, σε αντίθεση, όπως είπε, με τη Ν.Δ που λιποτάκτησε από τις ευθύνες της για να μην σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια της. Ο κ. Παπανδρέου:
**Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση το 2011 δεν θα πάρει μέτρα κατά των συνταξιούχων και των μισθωτών και αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» της απέναντι σε όσα λέει ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν. Τόνισε ότι το 2011 η προσπάθεια της κυβέρνησης θα έχει στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής.
**Δικαιολόγησε τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις του στην κατάσταση που βρήκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και στο γεγονός, όπως είπε, ότι είχε χαθεί η αξιοπιστία της χώρας και οι Ευρωπαίοι δεν πίστευαν την κυβέρνηση. Επίσης είπε ότι «δεν είχαμε χρόνο να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική και γι' αυτό κόψαμε μισθούς και συντάξεις». «Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα ξεχάσαμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, όταν τον Μάρτιο όλοι άκουγαν το Νομισματοκοπείο να τυπώνει δραχμές και ήθελαν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό» είπε. Ο κ. Παπανδρέου πάντως επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι άργησε να συγκροτήσει το μηχανισμό στήριξης και αν το έκανε νωρίτερα, η χώρα θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση. *
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου